היתר בנייה במהלך שיפוצים
היתר בניה הוא מהדרישות ההכרחיות להתחלה של שיפוצים רבים. ישראלים שמעוניינים לבנות תוספת בביתם הפרטי או בדירה שבה הם מתגוררים. מטרת הבניה היא להגדיל את השטח הבנוי בו הם חיים, לשדרג את רמת חייהם או לחלופין להשכיר חלק מהשטח לקבלת הכנסה פסיבית. כדאי לדעת כי בטרם מתחילים את תהליך הבניה או ההרחבה של המבנה יש להגיש תכניות מסודרות לקבלת היתר בנייה לרשויות.
מתי צריך היתר בנייה?
היתר בנייה נדרש בכל תהליך בניה חדש, כתוספת למבנה או שיפוץ חזיתות בבניין קיים. שינויים שמתבצעים בתוך דירה ואינם קשורים למעטפת המבנה, לא בקונסטרוקציה ולא במערכות השונות הקיימות במבנה, אינם דורשים היתר בנייה. סעיפים שונים בחוק מאפשרים בניה של מבנים קטנים ולא מורכבים כמו פרגולות, סוככים, שער כניסה לבית, מערכות מיזוג אוויר וכדומה ללא היתר בנייה ולכן טרם ניגשים לתהליך הרחבה ו/או שיפוץ יש לבדוק את הדברים לעומק ובמידת הצורך להתייעץ עם מומחה.
מהן הבעיות שעלולות לצוץ בתהליך הגשת היתר בנייה?
רוב הבעיות נוצרות כתוצאה מהגשת תלונות של שכנים. יש שכנים ששומעים כי מתחיל בבית הסמוך להם תהליך שיפוץ ומיד מתקשרים לפקח. אותו פקח מגיע לשטח שבו מתבצע בפועל פרויקט השיפוץ ובודק האם לפרויקט אכן יש את היתרי הבניה הרלוונטיים. במקרים בהם יש צורך בהיתר בנייה ולא הוגשה בקשה להיתר, הפקח יכול להגיש צו המחייב הפסקת עבודה. במצב כזה קיימות שתי אפשרויות:
- מחזירים את המצב לקדמותו.
- עוצרים את העבודה עד להגשת ואישור ההיתר.
בשני המקרים מדובר בתוספת של עלויות בהשוואה למה שתכננו בתחילתו של הפרויקט.
אז מה עושים?
לאחר שהחלטתם כי ברצונכם להגיש תכנית להיתר בנייה, מומלץ מאוד לגשת לאדריכל. חשוב לזכור – מעצב פנים הוא איננו אדריכל ולכן אין לו את הסמכות המקצועית המתאימה להגשת תכנית להיתר בנייה. לעתים מדובר בתהליך ארוך שמעורר התנגדויות ומעכב את קבלת ההיתר. קחו בחשבון שבנוסף לעלויות הגשת ההיתר, בחלק מהמקרים תיאלצו גם לשלם לרשויות אגרות בניה, היטלי פיתוח והשבחה. קשה מאוד להעריך מראש את אותם סכומים וכל מקרה נבחן לגופו. הגשת תכניות שלא לפי היתר הבניה עלולה לעורר המון בעיות ולעצור את התהליך, מה שיגרום לכם לאי נעימות מול הקבלן ולהוצאה מיותרת של כספים רבים.
מה האדריכל בודק לפני שהוא מגיש בקשה להיתר?
כאשר לקוח פונה לאדריכל, השלב הראשון שהאדריכל פועל לפיו הוא לבדוק האם רצונותיו וצרכיו של הלקוח אכן תואמות את תכניות בניין ערים אשר חלות על המגרש. בשלב השני, ישרטט האדריכל תכנית ויאשר אותה מול הלקוח. בשלב השלישי יכין האדריכל תכנית בה תוגש בקשה להיתר בה יפורטו מאפייני המבנה השונים – שטח, קומות, חתכים, חזיתות, מיקומו של המבנה ועוד. את התכנית מגישים לרשות הרישוי לאישור.
לסיכומם של הדברים, כאשר אתם מתכננים לבנות או לבצע שינויים במבנה קיים בדקו האם קיים הצורך בהיתר בנייה ובמידת הצורך פנו לאדריכל על מנת שיסדיר זאת אל מול הרשויות המתאימות. בדרך כלל תהליך קבלת ההיתר עשוי להימשך מספר חודשים ולעתים אפילו יותר ולכן עליכם להיערך בהתאם. המלצתנו היא לא להתפתות ולהתחיל את השיפוץ לפני שקבלתם היתר בנייה תקף שאם לא כן, אתם עשויים להיכנס להרפתקאה לא נעימה אל מול הרשויות.